dijous, 23 de juliol del 2009

La Plaça Nova

Darrerament he ensopegat amb unes quantes fotos i gravats de la Plaça Nova en diferents èpoques (totes elles mirant cap el Portal del Bisbe, el seu punt més distintiu). Les he recollit totes per fer-hi una comparativa amb l'aspecte actual de la plaça agafada si fa no fa des del mateix angle. (En alguns casos no vaig tenir la precaució d'anotar l'origen de les fotos, tot i que estic gairebé segur que les vaig trobar via Altres Barcelones, Fotos de Barcelona o a l'Antiquari). He ordenat les imatges cronològicament (com sempre, podeu clicar-les per ampliar-les).


Gravat de l'any 1820 (llavors la plaça acumulava gairebé cinc-cents anys d'història!). Fixeu-vos en l'arcada que hi havia entre les dos torres. No era d'origen romà ni medieval, encara ho pugui semblar per la sensació d'antiguitat que transmet el gravat: va ser construïda al segle XVII. Fixeu-vos també que la torre de l'esquerra ja llavors lluïa la capelleta de Sant Roc, en el mateix lloc on és ara. A l'esquerra també podeu veure els edificis que ocupaven el que avui en dia és l'inici de l'Avinguda de la Catedral. I, efectivament, no hi ha ni rastre de cap aqüeducte romà. El gravat està extret del fons de l'Institut Cartogràfic de Catalunya.



Fotografia de l'any 1870. Fotografia de Joan Martí, extreta del seu llibre “Belleses de Barcelona”. Font: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.



Fotografia de l'any 1921.



Fotografia de l'any 1942. Els edificis que tancaven la plaça per l'esquerra encara hi són (no serien enderrocats totalment fins l'any 1962). A alt a l'esquerra sobresurt una de les torres de la Catedral. En el primer gravat no es veu perquè les dos torres laterals de la Catedral no van quedar enllestides fins l'any 1913.



Finalment, una imatge de la Plaça Nova i l'Avinguda de la Catedral l'any 1957. Els edificis que separaven la Plaça de la Catedral de la Plaça Nova tot just s'estaven enderrocant.

7 comentaris:

Agus Giralt ha dit...

Molt interessant el recull d'imatges

Anònim ha dit...

MARUXELA, HA DIT:
Fotos espectaculares.Felicidades artista

Daniel ha dit...

Gràcies pels comentaris. Posaré fotos noves tan aviat com les trobi.

(!) hombre perplejo ha dit...

Fantàstic recorregut històric del edificis. Et presento una idea per completar-lo !)

polaroid mental ha dit...

Sorprenent aquest recull visual.
De petita sempre m'imaginava pujant entremig de les dues torres que allò havia estat la entrada d'un castell.
Increíble la història del fals aqüeducte....un veritable copy-paste

gralla ha dit...

La capelleta marca el lloc on la tradició ubica el lloc on Sant Roc,foragitat de la ciutat per ser portador de la pesta,passà els dies sota l'ajuda d'un gos que li portava pa dels forns del barri i li llepava les nafres fins que és curà.Des de 1589 se celebra la festa cada 16 d'Agost,diada del Sant.

Daniel ha dit...

Desconeixia completament aquesta llegenda del gos. Gràcies per l'aportació!